Leven van een minimum inkomen

Leven van een minimum inkomen

Het leven van een minimum inkomen is niet gemakkelijk. Met tips op deze pagina kunnen wij u mogelijk helpen om uw inkomsten en uitgaven beter in balans te brengen. Wilt u meer informatie of hebt u hulp nodig bij het aanvragen van bepaalde regelingen loop dan op maandag en woensdag binnen bij T.I.P.. Vrijwilligers van Informatie en Advies kunnen u dan helpen.

Om te kunnen leven van een minimum inkomen is inzicht nodig in uw financiële situatie en het te besteden geld. Het volgende kan u daar mogelijk bij helpen:
 

Wilt u een onafhankelijke blik op uw inkomsten en uitgaven? Of wilt u weten hoeveel u kunt sparen of bezuinigen? Het Nibud Persoonlijk Budgetadvies laat zien waar uw geld blijft en hoe u het doet in vergelijking met anderen. U ontvangt tips die helpen goede eigen geldkeuzes te maken.


Humanitas helpt u uw financiën en administratie op orde te brengen en te houden. Blijf dus niet rondtobben, als u door welke reden dan ook het overzicht bent kwijtgeraakt. Een vrijwilliger van Humanitas helpt u weer op weg!

Diverse toeslagen

Is uw inkomen niet voldoende om in uw onderhoud te voorzien? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een of meerdere toeslagen die u kunt aanvragen.
Via Mijn Toeslagen kunnen de volgende toeslagen aangevraagd worden:
Zorgtoeslag
Huurtoeslag
Kinderopvangtoeslag
Kindgebonden budget
Het recht op en de hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw leefsituatie en uw financiële situatie. 
Via een proefberekening wordt duidelijk of u recht heeft op een toeslag.


Is er een recht op een uitkering van UWV en is deze lager dan het sociaal minimum, dan is er onder bepaalde voorwaarden recht op een toeslag volgens de Toeslagenwet. Deze toeslag kan men aanvragen via de site van UWV.
Als het inkomen voor mensen met een AOW-uitkering lager is dan het sociaal minimum dan bestaat er waarschijnlijk recht op een Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen. Twee maanden voor de AOW-leeftijd krijgt men een brief van de SVB een brief met een verwijzing naar de svb.nl/aio/wijzer.
Minimaregelingen gemeente Venlo

De gemeente Venlo heeft verschillende regelingen voor mensen met een minimum inkomen. Hieronder volgt een opsomming en uitleg van deze regelingen.
 
Leeft u al lange tijd van weinig inkomsten? En heeft u geen zicht op een hoger inkomen? Dan kunt u misschien een individuele inkomenstoeslag krijgen. Dit is een bedrag dat u vrij mag besteden.

Individuele Studietoeslag

Is het voor u moeilijk om te werken naast uw studie? Als u wel zou kunnen werken, maar vanwege uw beperking niet in staat bent om het minimumloon te verdienen dan heeft u mogelijk recht op de individuele studietoeslag.



Er wordt geen bijzondere bijstand verleend voor kosten die iedereen heeft. Slechts in bijzondere situaties wordt dit wel verleend.
Voor mensen die 65 jaar of ouder zijn heeft de gemeente Venlo een regeling voor vergoeding van reparatie of vervanging van duurzame gebruiksgoederen. Deze is voor mensen met een langdurig laag inkomen en geen of een kleine reserve op de bank.

De gemeente wil zorgen dat minima ook meedoen in de Venlose samenleving. Met de nieuwe StadspasVenlo kunt u op een eenvoudige en makkelijk bereikbare manier deelnemen aan sport, cultuur en maatschappelijke activiteiten. De pas vervangt de Geld Terug Regeling.



De gemeente Venlo biedt samen met zorgverzekeraar VGZ een collectieve zorgverzekering aan voor haar inwoners met een laag inkomen. Deze dekking is uitgebreid met extra vergoedingen voor kosten zoals bijvoorbeeld brillen, fysiotherapie of de tandarts. De verzekeraar geeft hierbij korting en kinderen tot 18 jaar kunnen zich gratis meeverzekeren.



In de gemeente Venlo is kwijtschelding mogelijk voor:
  • afvalstoffenheffing
  • rioolheffing
  • hondenbelasting voor eerste hond
 
U kunt kwijtschelding aanvragen via de persoonlijke pagina.
Kindpakket

Heeft u een laag inkomen en gaan uw kinderen naar school? U kunt een extra bijdrage krijgen voor sport, cultuur, activiteiten op school of de verblijfsvergunning of een eigen ID-kaart voor uw kind. 
Hieronder volgt een opsomming en uitleg van regelingen waarop u mogelijk recht hebt. Informeer in T.I.P. bij de vrijwilligers van Informatie en Advies of u hier mogelijk recht op hebt en hoe u dit kunt aanvragen.

 
Niet alle gezinnen hebben genoeg geld om hun kinderen te laten sporten.
Het Jeugdsportfonds Venlo zorgt ervoor dat deze kinderen toch kunnen meedoen door de contributie van de sportvereniging te betalen.
 
Het is belangrijk dat kinderen hun creatieve talenten kunnen ontdekken.
Het mag niet zo zijn dat kinderen door hun financiële thuissituatie niet kunnen meedoen. Daarom springt het Jeugdcultuurfonds bij door de contributie of het lesgeld te betalen.
 
Op school meedoen is noodzakelijk voor kinderen, maar is ook behoorlijk kostbaar.
Ouders met een krappe portemonnee kunnen hun kinderen vaak niet aan sociale activiteiten laten meedoen. Stichting Leergeld springt bij om dat te voorkomen.
 
Voor minderjarige studenten (jonger dan 18 jaar) die aan een M.B.O. school studeren en opgroeien in een gezin met een inkomen tot 120% van het bijstandsniveau, kan er bij de school een verzoek ingediend worden voor een bijdrage in de schoolkosten.
 
Het​ Nationaal Fonds Kinderhulp biedt financiële ondersteuning aan kinderen in armoede op het gebied van ontwikkeling, ontspanning, basale zaken en bijzondere zaken.
 
Bij veel gezinnen in Nederland wordt er wegens financiële nood geen Sinterklaasfeest gevierd.
De Sinterklaasbank maak het mogelijk dat kinderen hun eigen cadeautje kunnen uitkiezen, een "wenscadeautje" dus.

 
De stichting maakt het mogelijk om een pakket aan te vragen voor de verjaardag van uw kind.
Overige initiatieven
Stichting Voedselbank Venlo is in 2004 opgericht. De Voedselbank wil groeiende armoede bestrijden door wekelijks voedselpakketten uit te delen aan mensen die financieel niet rond kunnen komen. Daarnaast wil de Voedselbank door het inzamelen en uitdelen van overtollig voedsel verspilling tegengaan. 
Voedselbank Venlo deelt wekelijks een gratis voedselpakket uit aan ongeveer 320 huishoudens als aanvulling op hun krappe budget. Voedselbank Venlo heeft uitdeelpunten in Blerick,Tegelen en Venlo.
 
De kledingbank is een onderdeel van de Stichting Algemene Hulpdienst Venlo met als doel het gratis verstrekken van goede (her)bruikbare kleding en schoeisel aan mensen die het hard nodig hebben, maar dit (tijdelijk) niet meer kunnen betalen.
De kledingbank werkt met doorverwijzing en een telefonische afspraak. Klik hier voor informatie over de verwijzing en werkwijze van de Kledingbank.
Stichting De Vakantiebank heeft als doel mensen met een inkomen rond bijstandsnorm, een week onbezorgde vakantie aan te bieden op een mooie en recreatieve locatie in Nederland. Om even los te zijn van de thuissituatie en nieuwe energie op te doen.
Om in aanmerking te komen voor een vakantie dient u (met of zonder kinderen) op of onder bijstandsniveau rond te komen en meer dan 5 jaar niet op vakantie te zijn geweest. Uw motivatie om in aanmerking te komen voor een vakantie, is voor de Stichting een belangrijk criteria.


In de regio groot Venlo leven nog steeds veel mensen onder de armoedegrens.
Geld om b.v. speelgoed te kunnen kopen voor hun kinderen is er niet. Daarom heeft een aantal venlose moeders het initiatief genomen om te starten met het inzamelen van gebruikt speelgoed dat het predikaat 'als nieuw' mag hebben. Hierdoor krijgen kinderen die zelden of nooit nieuw speelgoed krijgen, toch de kans om geregeld speelgoed uit te komen zoeken.


Stichting Babyspullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken wij via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. 
Kijk op de site van de Stichting hoe u een pakket aanvraagt.

Bij uitzondering kan gebruik gemaakt worden van een reductie- en kwijtscheldingsregeling.  
 
Van deze regeling kan uitsluitend gebruik gemaakt worden onder strikte voorwaarden.  
 
 

Het Victorfonds is actief in Tegelen, Steyl en Belfeld. Het fonds biedt zonder veel omwegen hulp aan mensen die om verschillende redenen in materiële of emotionele nood verkeren. Achtergrond of geloof van de hulpvrager spelen geen enkele rol. Om voor hulp in aanmerking te komen, moet men kunnen aantonen dat men zelf de middelen niet heeft en niet in aanmerking komt voor subsidieregelingen via school, gemeente of overheid.
De stichting stelt zich ten doel haar inkomsten naar het inzicht van het bestuur te besteden aan geldelijke steun, hetzij rechtstreeks, hetzij indirect ter verhoging van de levensvreugde in de ruimste zin des woords van behoeftige zieken en van gebrekkigen in de gemeente Venlo. Daarnaast kan de stichting geldelijke steun verlenen aan maatschappelijke en sociaal-culturele doelstellingen en activiteiten binnen de gemeente Venlo.
 
Steungezin Venlo is er voor alleenstaanden, koppels en gezinnen die in armoede leven en een wens hebben of financiële hulp nodig hebben bij het betalen van een rekening. Het is gratis en anoniem. Via de website www.steungezin.nl maakt u zelf een profiel aan en daarna een wens. Hulp nodig? Bel, app of mail Marjolein op 06-48402594 of via venlo@steungezin.nl .
Ook kunt u op afspraak op woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur (behalve schoolvakanties) langskomen. Het adres is Begijnengang 17 in Venlo.

Hulpverleningsfonds


De doelstelling van het Hulpverleningsfonds Venlo is:
Het verlenen van geldelijke ondersteuning aan financieel noodlijdenden in de gemeenten Venlo en Beesel. Voorts het verstrekken van geldelijke ondersteuning aan instellingen in voornoemde gemeenten, die zich ten doel stellen het verlenen van steun aan noodlijdende personen in voornoemde gemeenten.

Het Hulpverleningsfonds opereert geheel autonoom. Alle beslissingen betreffende werkzaamheden van het Hulpverleningsfonds worden genomen door het bestuur. Wanneer gewenst kan samenwerking met andere hulpverlenende instellingen, woningcorporaties en overheden plaatsvinden.

Dekenaat Venlo-Tegelen:

– Venlo – Blerick – Tegelen – Belfeld – Reuver – Beesel – Velden – Lomm – Arcen






Share by: